Vragen

Liefhebberijen

krommeniedijk

Een vraag die steeds opnieuw opduikt.
Wat zijn mijn hobby’s?
Hobby vind ik een lelijk woord, laat ik daar mee beginnen. Hobby ziet er niet alleen lelijk uit, het klinkt ook nergens naar als je het hardop zegt. Probeer maar.
Liefhebberij klinkt een stuk beter. Liefhebberij is een prachtwoord.
Ik ben bang dat ik het meest van nogal rustige dingen houd: schrijven en lezen. Ik ga vaak naar een museum, naar de film en naar het theater. Ik volg yogalessen.
In de vakanties ga ik graag fietsen en kamperen.
Ik droom van spannende dingen. Ik zou graag lange wandeltrektochten willen maken in de wildernis van IJsland, Noorwegen en Canada. In al die landen ben ik geweest, maar nooit om er dagenlang te wandelen. Daar ben ik niet sterk genoeg voor.
In Canada zag ik een beer van veraf en wasberen van heel dichtbij. De wasberen liepen mijn tent in om het eten te jatten. Misschien kun je zoiets ook een liefhebberij noemen: voor je tent zitten en wachten op de volgende wasberenaanval.
En als een land een liefhebberij kan zijn kies ik voor IJsland. Het liefst in de winter.
Een andere liefhebberij is tekenen, schetsen, schilderen. Als ik dat kan doen, ergens onderweg, op een Waddeneiland bijvoorbeeld, ben ik gelukkig.
En dan een thuisliefhebberij: ik maak inkt van rozen, bieten, walnootbolsters (met roest dan wordt de inkt mooi zwart), avocadopitten en planten. Je kunt bijna overal inkt van maken en er is meestal geen kunst aan. Het is verslavend leuk om te doen.

Lievelings

Ik krijg vaak vragen over mijn lievelingsdingen. Of lievelingsdieren. Lievelingskleuren. Lievelingseten. Ik begrijp niet altijd waarom iemand juist daarover iets wil weten. Maar vooruit.

Lievelingsdieren:
Sommige dieren zijn fijn om naar te kijken (loslopende paarden). Sommige dieren zijn fijn om naar te luisteren (vogels, grazende koeien van heel dichtbij). Sommige dieren zijn fijn om te aaien (katten, honden, eigenlijk alles met een zachte vacht, paardenneuzen, die vooral). Sommige dieren zijn fijn om aan te denken (otters!).
Lievelingskleuren:
Blauw, grijsblauw. Maar eigenlijk is dat geen goed antwoord. Ik ben blij dat er een heleboel verschillende kleuren bestaan. Te veel blauw, daar moet ik niet aan denken.
Lievelingseten:
’s Morgens havermout. ’s Avonds groente en fruit in alle soorten en maten en dan pasta erbij en liever geen vlees.

Meer lievelingsvragen ga ik voorlopig niet beantwoorden.