Lapland

22 Augustus | 2010

eland Wel eens een eland geaaid? Potvissen van dichtbij gezien? Je kleren kapot laten scheuren door een horde husky puppies? Dat en nog veel meer overkwam me de afgelopen twee weken. Ik ging met een groepsreis mee naar Lapland. Het was er prachtig. Denk aan fjorden en bergen en eindeloos veel ruimte. Aan overstekende rendieren. De eland was tam, de potvissen wild en de husky puppies uit enthousiasme iets daar tussen in. En ik? Ik wist niet waar ik kijken moest van zoveel moois bij elkaar.

Nu ben ik weer thuis. Ik moet wennen aan de drukte hier.

   

Otto

09 Juli | 2010

Een kleine kans is aan Otto opgedragen. Krijg ik een nieuwe vertaling binnen, dan zoek ik altijd meteen naar Otto's naam.
Voor Otto. Pour Otto. Für Otto. Za Otta. For Otto. Dla Otta. A l’Otto.
Zo wordt het een liefdesliedje.
De Noorse uitgever liet Otto weg zonder te vragen of ik dat goed vond.
In het Koreaans en Japans? Ik heb een vermoeden, ik denk dat ik weet waar het staat.
Er komen meer vertalingen aan, dus het liefdesliedje wordt nog langer.

   

Jökulsárlón

11 Juni | 2010

Ik werk hard aan een nieuw boek. Ik zit voor het computerscherm en wil niet afgeleid worden, maar de computer denkt er anders over. De raarste dingen vragen om aandacht.
De webcam bij Jökulsárlón bijvoorbeeld. Een meer op IJsland dat in de zomer altijd veel toeristen trekt.
Al dagen zijn er mensen aan het werk daar bij Jökulsárlón. Ze maken een pier. Eerst was er niets. Toen kwam er een vrachtwagen en toen een graafmachine. Ze begonnen aan een afrit en de afrit werd een pier en de pier wordt steeds langer. De vrachtwagen rijdt naar het einde van de pier en kiepert zijn laadbak leeg. Daarna komt de graafmachine in actie. Meer gebeurt er niet. Maar toch is het spannend. Omdat de pier smal is en de vrachtwagen groot. Omdat ik geen idee heb waarom ze die pier daar maken. Omdat het ijsmeer adembenemend mooi is.

Iedere dag kijk ik even en iedere dag is de pier een stukje langer geworden. Nog even en hij past niet meer in beeld.

Het gekke is dat iets juist spannend kan worden omdat het een beeld is en geen werkelijkheid. Als ik echt aan de oever van het meer zou staan, zou ik nauwelijks aandacht besteden aan die vrachtwagen. Maar op het scherm werkt het verslavend.