Lievelings

28 Oktober | 2021

Trinka Vorige week was ik op de Europese School in Bergen en dat was bijzonder. De koningin kwam ook en zoiets brengt allerlei koortsachtige voorbereidingen met zich mee. Er liepen beveiligers door de gangen. Er waren dingen die niet mochten of juist moesten.

In de klas spraken de kinderen Engels, Frans en Nederlands. Ze wilden weten wat mijn lievelingsboeken zijn. Of wat vroeger mijn lievelingsboeken waren. Ik legde uit dat ik dat altijd een moeilijke vraag vind, omdat er zo ontzettend veel speciale boeken zijn. Voor elke stemming, voor elke levensfase, voor elke situatie zijn er lievelingsboeken.

In de trein op weg naar huis besloot ik een lievelingsboek van vroeger te kopen. Het was alleen tweedehands te krijgen: 5 jongens + 5 olifanten. Gemaakt door Jiří Trnka en vertaald door Lidi Luursema. Ik las het ergens in de jaren zestig voor het eerst en nog heel vaak daarna. Tot het kwijtraakte.

Een paar dagen geleden werd het tweedehands exemplaar door de brievenbus geschoven. Ik las een klein stukje. Het begin was nog even mooi als ik me herinnerde, en de rest ook vermoed ik. Toch blijft het spannend, een boek van vroeger herlezen. Daarom heb ik verder alleen nog maar gebladerd. En het boek ruikt raar, naar het vroeger van iemand anders.

Maar waarom juist dit boek? Vanwege de ongebreidelde fantasie. Vanwege de humor. En vanwege de illustraties.

Sinds kort kun je 5 jongens + 5 olifanten bekijken op de website van DBNL.

Nu is er nog een boek dat ik graag weer in mijn handen wil houden: Oeloes avontuurlijke reis naar het noorderlicht van Ali Mitgutsch. In het Duits heet het Ulus abenteuerliche Reise zum Nordlicht. Ik heb het nog niet te pakken gekregen. Heeft iemand het ergens op zolder liggen?